Vitalis Basein Recepcia Staia Restorant Nababa new1 new2 new3 new4 new5 new6 БАР-РЕСТОРАНТ Блок - маса РЕЦЕПЦИЯ new7 new8 new9
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

Резервации Online

Хотел "ВИТАЛИС" разполага със 100 легла в стаи с по две, три и четири легла с изцяло обновен и модерен интериор, както и с осем луксозни апартамента, всички обзаведени с климатици, хидромасажни душове, интернет и телевизор.

За Пчелин

За Пчелин

Курортът е разположен сред красива горска местност в южните склонове на Ихтиманска Средна гора на 700 м. н.в.

            GPS координати: [N 42.36524; E 23.81783] 

Местните общности са съхранили самобитния си фолклор, множество традиции, обичаи, песни и легенди, които се пресъздават от самодейни групи. Провеждат се традиционни фолклорни празници: Кукерски празник на Сирни заговезни, Конски надбягвания за Тодоровден, национален събор “Вдигна се сватба голема”, Гергьовденски събор, събор за Спасовден, детски фолклорен фестивал “Слънчови повратки” с участието на детски фолклорни танцови състави и изпълнители от цялата страна.

Най-известната историческа забележителност в региона е крепостта “Траянови врата” – исторически проход край гр. Ихтиман, наречен така на името на римския император Траян. Намира се на 25 км от Пчелин и на 60 км от София, до магистрала Тракия в Средна гора. Археологически проучвания установяват, че крепостта е разположена върху тракийско селище от бронзовата и желязната епоха.

Съоръжението е уникално по конструкция и внушително по своите размери (90/40 метра). Проходът (известен в миналото с наименованието Суки) влиза в историята през X век. На това място през 986 г. цар Самуил разгромява войската на византийския император Василий II по време на похода, който ромейския владетел е предприел за покоряване на България. Огромната арка на римската порта, висока около 18 метра, била запазена до XIX век. Двете островърхи кули, намиращи се на западната страна, са петстенни и много интересни от архитектурна гледна точка. Проходът винаги е имал стратегическо значение и е играел ключова роля през вековете.

Известният Костенски водопад е разположен на р. Чавча, на 15 км от Пчелин. Височината на пада на водата е около 10 м. Растенията по скалите около водопада са защитени. Естествените пещери и скални образувания наоколо също са защитени от закона.

В миналото нашите прародители са се осланяли на природните сили и богатства, за да запазят здравето си и да лекуват болката. Лечебните свойства на минералните извори, с които боговете са дарили така щедро нашата малка Родина, са били известни на българите още преди векове. Историята разказва как тук, на мястото, което днес наричаме Пчелински минерални бани, точно преди 10 века цар Самуил е церял с лековита вода войниците си. А по-късно хайдутите намирали подслон под сянката на старата гора и облекчение за раните си в минералните извори. Знае се още, че хиляди жени използвайки баните са се сдобивали с дългоочаквани рожби.

Днес Пчелинските извори са едни от най-топлите в България с температура 73°C и дебит 720 л/мин. В балнеоложко отношение минералната вода, с която е захранен целият комплекс, е изключително рядка и ценна със следното съдържание:

 • Натрий – 227 мг.
 • Калий – 5 мг.
 • Калций – 31 мг.
 • Флуор – 10 мг.
 • Хлор – 22 мг.
 • Сулфат – 443 мг.
 • Хидрофосфати – 0,8 мг.
 • Хидрокарбонати – 73 мг.
 • Метасилициева киселина – 12 мг.
 • Наличие на следи от магнезий, желязо и алуминий.

 Водата е слабо минерализирана, сулфатно-натриево-силициева и радонова (120 емана на 1 литър). Благодарение на този важен и не толкова често срещан състав на водата, Пчелински минерални бани се нарежда сред някои от най-известните световни балнеоложки курорти. Подобна по състав и лечебно действие вода има само в прочутите SPA центрове:

 • Brambach u Kreuznach – Германия
 • Lacco Ameno, Ischia, Lurisia u Bormio – Италия
 • Gastein – Австрия
 • Disentis – Швейцария
 • Buxton – Англия
 • Chateldon u Luchon – Франция
 • Masutomi – Япония
 • Hot Springs Virginia – САЩ.

Галерия

За хотела

За Хотела

Разположен в живописна планинска местност на 9 км от гр...

Виж повече

Гореща оферта

Гореща Великденска оферта! Цените са в лева,  на помещение за 3 нощувки в периода 17.04.-20.04.2020г. и включват: 3 нощувки, All Inclusive Light ,сауна,  външен и вътрешен басейни с минерална вода 34-38 градуса, безжичен интернет в лоби бара и на рецепция , паркинг, туристическа застраховка , туристическа такса и 9% ДДС

Виж повече

Гореща оферта

Цени All Inclusive Light ХОТЕЛ ДЕЛНИК Цените са в лева за дните от НЕДЕЛЯ до ЧЕТВЪРТЪК и включват: нощувка, All Inclusive Light , сауна,  външен и вътрешен басейни с минерална вода 34-38 градуса, безжичен интернет в лоби бар и ресторант, паркинг, туристическа застраховка , туристическа такса и 9% ДДС

Виж повече